Η παραγωγικότητα του στρατού

Κόρινθος, 2 Νοεμβρίου 2010. Ημέρα προ-κατάταξης Δ’ ΕΣΣΟ 2010. Λίγο αφού ο Πάγκαλος έχει χαρακτηρίσει τις ένοπλες δυνάμεις αντιπαραγωγικές.

Η ώρα είναι περίπου 4 το απόγευμα και ένας ανθυπασπιστής (ή μήπως λοχίας; δε θυμάμαι) ζητάει άτομα να ξεφορτώσουν 3 μεγάλα φορτηγά, φορτωμένα με χαρτοκιβώτια γεμάτα ρούχα (άρβυλα, τζόκευ, τζάκετ, χιτώνια, κλπ) δεμένα πάνω σε ξύλινες παλέτες.

Για τις επόμενες 3-4 ώρες καμιά 10αριά άτομα (σε rotation όχι συνέχεια τα ίδια) λύνουν και ξεφορτώνουν μια-μια τις κούτες, τις κουβαλούν στην αποθήκη και επαναλαμβάνουν, υπό την καθοδήγηση του στελέχους. Κάποια στιγμή κάποιος αναφέρει τις δηλώσεις του Πάγκαλου. Το στέλεχος παίρνει ύφος χιλίων καρδιναλίων και λέει κάτι σαν “ας έρθει εδώ ο Πάγκαλος να δει πόσο γρήγορα ξεφορτώνουν τρία τεράστια φορτηγά στο πι και φι και ας μου ξανακάνει δηλώσεις για παραγωγικότητα”.

Με το μικρό μου μυαλουδάκι σκέφτομαι να του απαντήσω: “μπράβο. αντικατέστησες για μια δουλειά έναν άνθρωπο και ένα κλαρκ με 20-25 άτομα, ρισκάρεις τον τραυματισμό ενός ή περισσότερων από αυτούς και νομίζεις ότι είσαι και παραγωγικός”. Σκέφτομαι τον στρατιωτικό κανονισμό. Σκέφτομαι ότι εκεί που αρχίζει ο στρατός τελειώνει η λογική. Σκέφτομαι ότι απευθύνομαι στους ίδιους ανθρώπους που θεωρούν παραγωγικό και αναγκαίο το θαλαμοφυλίκι αντί για 4-5 motion detectors, 2-3 κάμερες και ένα κεντρικό σύστημα συναγερμού.

Σκέφτομαι “243 περίπου και σήμερα”. Και δε λέω τίποτα.

Advertisements

Tags: , , ,

7 Responses to “Η παραγωγικότητα του στρατού”

 1. Dimitris Tzortzis Says:

  Έτσι… σωστός… μη λες τπτ καλύτερα.. δεν υπάρχει λογική. Δεν έχω καταταγεί ακόμη αλλά έχω φίλους που είναι μέσα, και ήταν… και τα ξέρω… υπομονή!!! 🙂

 2. Aristotelhs Says:

  Τι είναι το πιο φτηνό πράγμα στον στρατό?? Μα και βέβαια οι φαντάροι (που άλλωστε τους ταίζει και τους έχει εκεί, και δεν θέλουνε και συντήρηση) Άρα τι θα χώσουμε?!?! Τους φαντάρους. Φαντάσου αντίστοιχο σκηνικό με 3 κα(η)μένους φαντάρους να σκάβουνε λάκο 1 μέτρο βαθύ με γκασμά, τσάπα και φτυάρι. Στην “εύλογη” απορία γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε το κομπρεσσέρ (το οποιό κάθεται δίπλα) η απάντηση ήταν: Οχι, γιατί αυτό φθείρεται, άσε που μπορεί και να το χαλάσετε.

 3. Dimitris Leventeas Says:

  Παρόμοιες σκέψεις κάνουμε. Πόσα πράγματα γίνονται εντελώς μη αποδοτικά.
  * Οι υπηρεσίες θα μπορούσαν να βγαίνουν αυτόματα από ένα πρόγραμμα που θα έπαιρνε μια μέρα μόνο για να γραφτεί.
  * Χαρτιά στο χέρι δε θα έπρεπε να υπάρχουν, πέρα από τα αναγκαία αν σε σταματήσει κάποιος.
  * Το που θα πάμε μετά την εκπαίδευση μας ως νεοσύλλεκτοι θα έπρεπε να το μαθαίνουμε χωρίς να χρειάζεται να ξαναπάμε στο ΚΕΝ.
  * κοκ

  • mperedim Says:

   Καλά αυτό με την 1η μετάθεση είναι άκρως θεαματικό. Ακόμα θυμάμαι που από Κατερίνη γύρισα Κόρινθο Τρίτη βράδυ, απλά για να πάρω ένα χαρτί Τετάρτη πρωί και να ξαναφύγω στα καπάκια για Κατερίνη (pit stop) και ακόμα παραπέρα.

 4. Μάρκος Φραγκάκης Says:

  Πολύ σκέφτεσαι, και σε λαθος μέρος.

  Καλός πολίτης

 5. Μάρκος Φραγκάκης Says:

  Για την ακρίβεια 5 φορές. Στις 10 καίγεσαι (είναι 10 για όλη τη θητεία).

  😛

  • mperedim Says:

   Και έκαψα τις μισές από την πρώτη μέρα κιόλας. Άσε ζω ένα δράμα 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: